Razumijevanje šta su najčešći uzroci dijareje može vam pomoći da izbjegnete i spriječite potencijalnu dijareju. Svi znamo kako proliv (dijareja) mogu biti neprijatni i javiti se često u najgorem mogućem trenutku za nas…

Iako se dijareja, tj. proliv često povuče sam od sebe u roku od dva do tri dana, stručni savjeti vam mogu pomoći da uspješno prevaziđete ovo neprijatno stanje. U svakom slučaju vrlo je bitno da znamo odakle dijareja kreće i šta su najčešći uzroci dijareje (proliva), kako bi je spriječili.

 

Uobičajeni uzroci dijareje su:

 

1. Stomačni virus

Virusni gastroenteritis (stomačni grip) je jedan od čestih uzroka dijareje. Uz najupečatljiviji simptom-vodenaste, česte stolice, najvjerovatnije ćete imati i :

  • bol u stomaku
  • mučninu
  • povraćanje

Ove vrste virusa uključuju norovirus i rotavirus, koji se mogu razviti nakon konzumiranja kontaminirane hrane ili dijeljenja ličnih predmeta sa zaraženom osobom.

 

2. Pojedini lijekovi

Osetljivost i reakcija organizma na određene lijekove također može izazvati pojavu proliva. Ovo se može dogoditi nakon uzimanja antibiotika, lijekova protiv bolova, i lijekova koji se koriste u terapiji kancera.

 

3. Uzroci dijareje: Kontaminirana hrana

Dijareja koja se javi poslije konzumiranja kontaminirane hrane, se može nazvati i trovanje hranom. Ova dijareja se može javiti ako pojedete hranu kontaminiranu bakterijama, parazitima ili toksinima. Uzročnici dijareje koji se prenose hranom mogu obuhvatati sljedeće bakterije:

  • Salmonela
  • E. Coli
  • Listeria monocitogenes
  • Clostridium botulinum (botulizam)

4. Alergija ili osjetljivost na određenu vrstu hrane

Ako imate intoleranciju na laktozu, može se razviti dijareja nakon konzumacije mliječnih proizvoda. Oni uključuju mlijeko, sir, sladoled i jogurt.

Alergija na hranu ili osjetljivost na razne grupe namirnica također mogu biti uzroci dijareje. Na primjer,možete imati dijareju nakon što jedete hranu koja sadrži gluten – pšenicu, tjesteninu ili raž.

 

5. Uzroci dijareje: Konzumacija vještačkih zaslađivača

Ovo su manje poznati uzroci dijareje. Ali, ako ste osjetljivi na vještačke zaslađivače, možete imati proliv nakon što pojedete hranu ili piće koji sadrže zaslađivače. Vještački zaslađivači se mogu naći u dijetalnim napicima, proizvodima bez šećera, žvakaćim gumama, pa čak i nekim bombonama.

 

6. Gastrointestinalne smetnje i tegobe

Proliv je ponekad simptom probavnih smetnji. Ako imate dijagnozu Crohnove bolesti ili ulceroznogkolitisa, možete imati česte vodenaste stolice. Također, sindrom iritabilnog crijeva može da prouzrokuje naizmijenične pojave proliva i opstipacije.

 

Uzroci dijareje: Savjeti za sprječavanje proliva!

Proliv (dijareja) izazvan virusom ili bakterijskom infekcijom je zarazan. Možete se zaštititi i spriječiti ga na sljedeći način:

  • često perite ruke
  •  izbjegavajte kontakt sa osobama koje imaju virus
  • dezinfikujte površine koje najčešće dodirujete
  • ne dijelite sa drugim osobama lične predmete poput četkice za zube i slično

 

Ako imate dijareju nakon što ste započeli novu terapiju lijekovima, upitajte svog ljekara o alternativnom lijeku ili eventualnom smanjenju doze.

 

U cilju sprječavanja proliva također se možete zaštititi temeljnim kuhanjem hrane, kao i pranjem voća i povrća prije pripreme. Također se pobrinite da znate odgovarajući način pranja ruku. Koristite toplu vodu, sapun i perite ruke najmanje 20 sekundi. Ako voda nije dostupna, koristite sredstvo za pranje ruku na bazi alkohola ili vlažne antibakterijske maramice.

 

Da biste prepoznali moguće alergije na hranu ili osjetljivost, vodite dnevnik hrane i napišite sve što pojedete u roku od nekoliko nedjelja. Zabilježite dane kada ste imali dijareju i poslije kojih namirnica se to dešava. Vođenje dnevnika o hrani može vam pomoći da utvrdite da li imate netoleranciju na laktozu ili osjetljivost na gluten. Zatim možete isprobati eliminacionu dijetu. Uklonite sumnjivu, problematičnu hranu iz ishrane i pogledajte da li se vaši simptomi poboljšavaju ili nestaju.

 

Za poremećaj probave razgovarajte sa ljekarom ako smatrate da vaša trenutna terapija ne djeluje.

 

Uzroci dijareje: Kada potražiti pomoć ljekara?

Potražite pomoć ljekara zbog dijareje koja traje duže od tri dana ili ako pokažete znakove izuzetne dehidratacije. Ovo može da uključi jaku žeđ, smanjeno mokrenje i vrtoglavicu.

 

Također bi trebalo da posjetite ljekara ako imate:

  • konstantnu teperaturu iznad 38 ° C
  • krvave ili crne stolice
  • izuzetno jak bol u stomaku

 

Pored ovih navedenih savjeta za sprejčavanje dijareje, ipak ne možemo stoprocentno nekada spriječiti da se ona javi. A tada vam je pored svega ovoga prvenstveno potreban dobar probiotik.

 

Bulardi

 

Bulardi  Probiotik u rekordnom roku zaustavlja dijareju, normalizuje rad crijeva, ublažava simptome i skraćuje trajanje već postojeće dijareje!

 

Svojim jedinstvenim mehanizmom djelovanja Bulardi  Probiotik vezuje loše bakterije za sebe i razgrađuje bakterijske toksine pa samim tim potpuno eliminiše uzročnike dijareje iz crijeva i sprječava njihovo štetno dejstvo.

 

Bulardi  Probiotik izuzetno efikasno sprječava pojavu dijareje ukoliko se uzima preventivno.

 

Bulardi  Probiotik je potpuno prirodan preparat koji eliminiše loše bakterije i njihove toksine iz organizma, a istovremeno reguliše kiselost, obnavlja sluzokožu i pojačava lokalni imunitet u crijevima.

 

Bulardi koristi kolačiće kako bi perosnalizovao sadržaje i analizirao posjete. Poštuje pravila politike privatnosti. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close