BULARDI® Probiotik junior

Probiotik za djecu

N

Dokazano efikasna doza
5 milijardi živih ćelija probiotske kvasnice Saccharomyces boulardii

N

Cink smanjuje težinu i trajanje dijareje
i dodatno jača imunitet

N

Bez magnezijum stearata:

povećana bezbjednost za djecu

* WGO (Svetska gastroenterološka organizacija) i ESPGHAN (Evropsko udruženje pedijatara gastroenterologa, hepatologa i nutricionista) preporučuju Saccharomyces boulardii kao prvi izbor u prevenciji antibiotikom asociranih dijareja i u terapiji dijareja. 1

* WHO i UNICEF preporučuju Cink u tretmanu dijareja kod dece, jer efikasno smanjuje težinu i trajanje dijareje i prevenira dehidrataciju.2

Dejstvo

Probiotska kvasnica Saccharomyces Boulardii je otkrivena prije oko 100 godina i od tada je poznata njena uloga u tretmanu dijareja. U brojnim kliničkim istraživanjima, saznali smo i za ostale benefite po zdravlje koje ima ova dobra kvasnica.

 

Efikasna doza od 5 milijardi probiotske kulture Saccharomyces boulardii i cinka u rekordnom roku normalizuje rad crijeva, ublažava tegobe i skraćuje trajanje dijareje kod djece.

 

SACCHAROMYCES BOULARDII

Probiotici u svom sastavu mogu imati dobre bakterije i/ili kvasnicu. Saccharomyces Boulardii je jedina kvasnica koja ima probiotske karakteristike i brojne benefite u odnosu na probiotske bakterijske kulture.  

 • S. Boulardii ima površinu 10 puta veću u odnosu na probiotske bakterijske kulture.

*   Bulardi® Probiotik junior svojom velikom površinom vezuje za sebe veliki broj bakterija i virusa (uzročnike dijareje) i eliminiše ih iz organizma.

 

 • S. Boulardii kvasnica jedina ima sposobnost da razgradi bakterijske toksine (Salmonella, Clostridium difficile…)

Bulardi® Probiotik junior luči proteaze koje razgrađuju bakterijske toksine, blokira receptorska mjesta za toksine i spriječava njihovo štetno dejstvo na sluzokožu digestivnog trakta.

 

 • S. Boulardi je kvasnica koja je prirodno otporna na dejstvo antibiotika.

Bulardi® Probiotik junior je jedini probiotski preparat na tržištu koji se može koristiti istovremeno sa antibioticima.  

 • Saccharomyces boulardii podstiče sekreciju imuno faktora i IgA antitijela u crijevima

* Bulardi® Probiotik junior jača imunitet i podiže otpornost digestivnog trakta na infekcije.

CINKSMANJUJE TRAJANJE DIJAREJE, SPREČAVA DEHIDRATACIJU i dodatno JAČA IMUNITET

Djeca sa dijarejom imaju smanjenu koncentraciju cinka u krvi.

 

Cink dokazano efikasno smanjuje težinu, trajanje i ozbiljnost dijareje kod djece.

Suplementacija cinkom u toku dijareje poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način prevenira dehidrataciju. Istovremeno, pomaže regeneraciju epitela crijeva i obnavljanje njegove funkcije.

Cink se može koristiti i preventivno za jačanje imuniteta i odbrambenih sposobnosti, kako od dijareja, tako i od drugih infekcija.

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF su dali zvaničnu preporuku da cink treba da bude sastavni dio tretmana za rješavanje problema dijareje kod djece.

Cink u Bulardi® Probiotik junior je dobijen posebnom lipozomalnom tehnologijom što omogućava da ima:

 

 • Neutralan ukus
 • Bolju podnošljivost
 • Bolju apsorpciju i iskoristljivost

 

Bulardi® Probiotik junior ne sadrži magnezijum stearat, što obezbjeđuje povećanu bezbjednost za djecu.

Za magnezijum stearat se spekuliše da kod pedijatrijske populacije u određenim slučajevima može biti toksičan.
Izostavljanjem ovog sastojka, isključena je bilo kakva mogućnost rizika, i osigurana potpuna bezbjednost preparata Bulardi® Probiotik junior, koji spriječava proljev kod djece.

Bulardi® Probiotik junior ne sadrži gluten i bezbjedan je za primjenu kod djece koja su sklona alergijama. Kapsula Bulardi® Probiotik junior je biljnog porijekla.

 

 • Bulardi® Probiotik junior je potpuno prirodan preparat koji eliminiše loše bakterije i njihove toksine iz organizma, a istovremeno reguliše kiselost, obnavlja sluzokožu i pojačava lokalni imunitet u crijevima. Cink u Bulardi® Probiotik junior skraćuje trajanje dijareje i spriječava dehidrataciju tokom dijareje.

Indikacije

N

Akutne dijareje svih uzroka
Bulardi® Probiotik junior skraćuje trajanje dijareje i normalizuje rad crijeva

N

Tokom uzimanja antibiotika
Bulardi® Probiotik junior pruža zaštitu od štetnog dejstva antibiotika

N

Dijareje na putovanju
Bulardi® Probiotik junior spriječava pojavu dijareja na putovanju

N

Jačanje imuniteta
Bulardi® Probiotik junior jača imunitet i podiže odbrambenu sposobnost digestivnog trakta

1. Akutna dijareja kod djece

Akutni gastroenteritis ili akutna dijareja je pojava smanjene konzistencije stolice (neformirane, kašaste ili vodenaste stolice) sa ili bez pojave češćeg pražnjenja (najmanje 3 stolice u 24h) koja može i ne mora biti praćena povraćanjem i povišenom tjelesnom temperaturom.

 

Najčešći uzročnici akutne dijareje u dječijem uzrastu su:

VIRUSI  Rotavirus, u zemljama sa visokom pokrivenošću vakcinom  Norovirus
BAKTERIJE  Salmonella i Campylobacter jejuni
TOKSINI BAKTERIJASalmonella, Clostridium Difficile
PARAZITI Giardia Lamblia SVI ANTIBIOTICI

 

Akutna dijareja pogađa djecu različitog uzrasta, češće se javlja kod mlađe djece, do 5. godine starosti. Akutna dijareja je  najučestalija tokom ljeta i rane jeseni, a Rotavirusni gastroenteritisi u zimskim mjesecima i u rano proljeće. Praktično na našem podneblju dijareja u djece je prisutna tokom cijele godine.

Prodorom uzročnika dijareje u digestivni trakt djeteta, dolazi do ubrzane pasaže hrane i obilnog izlučivanja vode i elektrolita. Stolica postaje rijetka, kašasta ili potpuno tečna, zavisno od stepena infekcije. Ovako učestalim vodenim stolicama, nerijetko povraćanjem, bolesno dijete gubi vodu i elektrolite, što predstavlja potencijal za razvoj dehidratacije.

Prioritet u liječenju dijareje kod djece je:

1. Rehidratacija – nadoknada elektrolita i tečnosti oralnim ili intravenskim putem

2. Realimentacija – odmah nakon rehidratacije treba početi sa ishranom djeteta

3. Upotreba probiotika

  Korist probiotika u terapiji dijareja je nesumnjiva, i potvrđena nizom kliničkih studija. Probiotici podižu imunitet u crijevima, ali i pomažu u eliminaciji uzroka infekcije. Dodatni benefit u terapiji dijareje ima cink jer skraćuje trajanje dijareje i prevenira dehidrataciju. Saccharomyces Boulardii je probiotski soj sa najviše preporuka za tretman akuntnih dijareja1.

  • Bulardi® Probiotik junior vezuje viruse i bakterije za svoju površinu i podstiče njhovu eliminaciju
  • Bulardi® Probiotik junior spriječava dalji rast i nastanjivanje štetnih bakterija
  • Cink u Bulardi® Probiotik junior-u skraćuje trajanje dijareje, spriječava gubitak tečnosti i elektrolita i prevenira dehidrataciju
  • Bulardi® Probiotik junior jača imunitet crijeva i podstiče sekreciju antitijela koji se bore protiv uzročnika dijareje

  2. Dijareja izazvana upotrebom antibiotika

  Bez sumnje, antibiotici su lijekovi koji su spasili čovječanstvo, ali nije nepoznanica njihova loša strana. Mana antibiotika je što ne razlikuju dobre od loših bakterija u crijevima, pa pored patogena, što im je i cilj, uništavaju i zdravu crijevnu floru. Posljedica ovako neselektivnog dejstva antibiotika na digestivni trakt jeste antibiotska dijareja. Ona se može javiti za vrijeme primjene antibiotika, ili čak 2 – 6 sedmica nakon završetka terapije antibiotikom.

   

  Dijareji udruženoj sa antibioticima najpodložnija su djeca mlađa od 6 godina. Ranijih godina se spekulisalo o imenima najpotentnijih antibiotika, a sada se zna da dijareju može proizvesti bilo koji antibiotik. Važno je znati da antibiotik ispoljava svoja neželjena dejstva bez obzira na dozu. Dijareja uslijed štetnog dejstva antibiotika može nastupiti već poslije prve doze. 

  Bulardi® Probiotik junior je jedini koji može da se koristi istovremeno u kombinaciji sa svim antibioticima.

  U pedijatrijskoj populaciji primjena Saccharomyces boulardii u dozi od 5 milijardi dnevno uz antibiotsku terapiju, efikasno smanjuje pojavu dijareje izazvane antibioticima. Bulardi® Probiotik junior ima najviše stepene dokaza za prevenciju antibiotikom izazvanih dijareja1.

   

   3. Dijareja na putovanjima

  Dijareja na putovanjima se javlja uslijed privremene promjene mjesta boravka, klimatskih uslova, promjene kvaliteta vode za piće i neadekvatne ishrane tokom putovanja. Uzročnici su najčešće virusi, bakterije i paraziti.

  Istraživanja su pokazala da je probiotiska kvasnica Saccharomyces boulardi efikasna u sprječavanju dijareje na putovanjima.

   

  Bulardi® Probiotik junior se preporučuje za prevenciju putničkih dijareja kod djece, 5 dana prije polaska na put i za vrijeme trajanja putovanja.

   

  Ako se dijareja ipak javi Bulardi® Probiotik junior će je gotovo trenutno zaustaviti i smanjiti sve neprijatne prateće simptome.

  4. Protiv bakterijskih toksina

  Kod trovanja hranom dijareju izazivaju obično toksini bakterija, ali to mogu biti i virusi i paraziti. Najčešće je to Salmonella koja se razmnožava u sirovom mesu i jajima. Pored toga, često je i trovanje Stafhylococcus-om, ali i toksigenom E. ColiClostridium difficile i drugim bakteriama i njihovim toksinima. Trovanje hranom je češće u ljetnjim mjesecima uslijed neadekvatne pripreme i čuvanja hrane na visokim temperaturama. 

   

  Simptomi trovanja hranom su bolovi i grčevi u trbuhu, mučnina, povraćanje i proljev koji je najčešće vodeni, ali nekada i sa pojavom svježe krvi, što zahtjeva posjetu pedijatru.

   

  Djete koje povraća, ima dijareju i povišenu temperaturu, zahtjeva nadzor zbog opasnosti od dehidratacije.

  Neophodno je rehidrirati dijete, a potom uključiti neki od probiotskih preparata.

   

  Bulardi® Probiotik junior razgrađuje bakterijske toksine, spriječava njihovo vezivanje za receptore i na taj način onemogućava njihovo štetno dejstvo. Cink u Bulardi® Probiotik junior povećava apsorpciju, a smanjuje izlučivanje elektrolita, pa samim tim spriječava dehidrataciju i skraćuje trajanje dijareja.

  5. Eradikacija Helicobacter pylori i Clostridium difficile infekcije

  Eradikacija je pojam koji označava protokol liječenja koji ima za cilj iskorjenivanje ili uništenje određenog uzročnika infekcije. Najčešći protokoli eradikacije koji se sprovode kod nas su za eradikaciju Helicobacter pylori i Clostrudium difficile.

   

  U liječenju Helicobacter Pylori infekcije koriste se tri različita antibiotika. Studijama koje su obuhvatale djecu sa Helicobacter infekcijom, značajno veća stopa eradikacije (izliječenje) ove bakterije je zabilježena u grupi djece koja su koristila probiotsku kvasnicu Saccharomyces boulardii u odnosu na kontrolnu grupu gdje djeca nisu koristila nijedan probiotik. Dodatak Bulardi® Probiotik junior standardnoj trostrukoj antibiotskoj terapiji kod eradikacije H. Pylori smanjuje neželjene efekte (mučninu, proljev) i pospešuje stopu eradikacije Helicobacter pylori.

  Kod djece, kao i kod odraslih, najčešći uzročnih antibiotskog kolitisa je bakterija Clostridium difficile. Ova bakterija je vrlo otporna na standardne antibiotike iako se izoluje, liječi se posebnim antibioticima. Dokazano je da dodatak probiotske kvasnice Saccharomyces boulradii tokom upotrebe antibiotika smanjuje rizik od razvoja Clostridium difficile enterokolitisa.

  6. Jačanje imuniteta

  Bulardi® Probiotik junior djeluje protektivno na ćelije epitela i zida crijeva.

  Regeneriše oštećene ćelije epitela zida crijeva i tako ubrzava oporavak. Spriječava gubitak cjelovitosti epitela i ulazak štetnih mikroorganizama u krv.

  Bulardi® Probiotik junior pospješuje razgradnju šećera i na taj način povećava preuzimanje hranljivih materija.

  Bulardi® Probiotik junior pojačava imunitet i aktivira odbrambeni sistem u crijevima i dovodi do porasta antitijela koja se bore protiv uzročnika dijareje. 

  Bulardi® Probiotik junior spriječava jaku lokalnu zapaljensku reakciju tako što smanjuje stvaranje jedinjenja koja uzrokuju zapaljensku reakciju.

  Razlog Doziranje
  Kod akutne i hronične dijareje 1 kapsula ujutru i 1 kapsula uveče, (kod djece mlađe od 6 godina 1 kapsula dnevno), za vrijeme trajanja bolesti
  Uz antibiotike 1 kapsula dnevno tokom terapije antibioticma i 2-4 sedmice nakon završetka terapije
  Kod dijareje na putovanju 1 kapsula 5 dana prije putovanja i sve vrijeme trajanja putovanja
  Kod Helicobacter pylori, uz standardnu terapiju 1 kapsula dnevno tokom trajanja terapije i 2-4 sedmice nakon završetka terapije
  Kod Clostridium difficile, uz standardnu terapiju i za sprečavanje recidiva 2 puta 1 do 2 kapsule dnevno (kod djece mlađe od 6 godina 1-2 puta 1 kapsula dnevno) u trajanju od 4 sedmice
  Kod zapaljenskih bolesti crijeva 1 kapsula dnevno u dugom vremenskom periodu
  Za jačanje imuniteta i regulaciju crijevne flore 1 kapsula dnevno u dugom vremenskom periodu

  Svi oblici Bulardi® Probiotik-a junior sadrže 5 milijardi probiotske kulture Saccharomyces boulardii i 5mg mikrokapsuliranog Cinka

  • Kapsula, se po potrebi može otvoriti, sadržaj umiješati u malu količinu vode ili napitka po izboru i odmah popiti. Bulardi® Probiotik junior je bez glutena i alergena tako da je bezbjedan za primjenu kod djece koja su sklona alergijama. Kapsula je biljnog porijekla.

  1. Szajewska H, Guarino A, Hojsak I, Indrio F, Kolacek S, Shamir R, et al. Use of probiotics for management of acute gastroenteritis: a position paper by the ESPGHAN Working Group for Probiotics and Prebiotics. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014 Apr;58(4):531–9

  2. WHO. Clinical management of acute diarrhoea. Geneva/New York: World Health Organization/UNICEF; 2004.

  Bulardi koristi kolačiće kako bi perosnalizovao sadržaje i analizirao posjete. Poštuje pravila politike privatnosti. Više informacija

  The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

  Close