Stomačne tegobe znaju da naprave ozbiljan problem, evo zašto do njih dolazi. Ravnoteža između dobrih i loših mikroorganizama u nama, mnogo je više od zdrave probave. Sa infektologom, prof. dr Nadicom Kovačević,  razgovaramo o tome na koji način je naša crevna flora povezana sa nizom ozbiljnih bolesti.

 

Zdrava creva su, naročito u ovo doba godine, veoma važna za snagu našeg imuniteta i sprečavanje infekcija. Naime skoro 80% ćelija imunog sistema se nalazi upravo u digestivnom sistemu. S obzirom da problemi u crevima utiču na imuni sistem čitavog organizma, možemo reći da su zdrava creva i preduslov našeg ukupnog zdravlja, ističe prof. dr Kovačević.

 

Crevnu floru čoveka čini oko 100 milijardi bakterija, što je 10 puta više od svih ćelija prisutnih u našem organizmu. Poznatno je da kisela sredina u želucu onemogućava naseljavanje štetnih mikroorganizama, a procena je da zdrav crevni sistem treba da sadrži oko 85% dobrih bakterija. Smanjenje njihovog broja omogućava naseljavanje patogenih (loših) mikroorganizama. Svaka osoba ima različitu crevnu mikrofloru i samim tim različitu zaštitnu aktivnost koja se smatra jedinstvenom kao otisak prsta.

 

Šta može dovesti do stomačne tegobe, odnosno oštećenja crevne flore i pojave dijareje?

 

Bakterije crevne flore su živi mikroorganizmi i kao takvi podložni su mnogim štetnim uticajima iz spoljne sredine. Crevna flora je veoma osetljiva na moderan način ishrane i stil života. Određena hrana, piće, lekovi, preterano hlorisana voda, stres, čak i amalgam iz zuba imaju štetno dejstvo na mikrofloru creva, kaže prof. dr Kovačević. Preko hrane i vode možemo uneti i neke štetne bakterije, viruse i parazite. Ovi mikroorganizmi uzrokuju pojavu infektivnih dijareja kao što su: trovanja hranom, putničke dijareje, tzv stomačni grip i postantibiotske dijareje izazvane klostridijom. Istražiivanja su pokazala da poremećaj zaštitne crevne flore nastaje već sedmog dana od uvođenja antibiotiske terapije i taj poremećaj se može održavati narednih 6-8 nedelja. Iz tog razloga se i dijareja može javiti tokom primene antibiotika, ali i nekoliko nedelja po završetku antibiotske terapije, kaže dr Nadica Kovačević.

 

Šta su probiotici?

 

Probiotici su živi mikroorganizmi koji, ako se unose u adekvatnim količinama, mogu biti korisni za zdravlje čoveka. Treba imati na umu da probiotici ne mogu zameniti prirodnu crevnu floru, ali privremeno, dok se flora u crevima ne oporavi, mogu obavljati iste funkcije. Postoji više bakterijskih probiotika i samo jedna probiotska gljivica – Sacharomyces boulardii (Bulardi).

Bulardi u crevima vezuje za sebe veliki broj štetnih bakterija i virusa, jer ima 10 puta veću površinu nego što je imaju probiotske bakterije. Glavna prednost mu je da se kao probiotska gljivica može koristiti u kombinaciji sa antibioticima i to ga čini idealnim probiotikom u borbi protiv antibiotski uzrokovanih dijareja, posebno ako je u pitanju infekcija klostridijom koja je danas vodeća infekcija u bolničkim ustanovama. Istraživanja su pokazala da je rizik za dobijanje Clostridium difficile infekcije smanjen za više od 50%, ako se sa primenom probiotika počne u prva 2 dana od primene antibiotika, ističe prof. dr Kovačević.

 

Koliko je vremena potrebno da bi se narušena ravnoteža povratila?

 

Regeneracija crevne mikroflore se kod akutnih dijareja postiže za 3-5 dana, jer su oštećenja prirodne mikroflore blaža i kraća. Zbog toga terapija probiotskim preparatima može da traje do 10 dana. Kod antibiotski uzrokovanih dijareja, narušavanje zaštitne crevne flore je veće i dugotrajnije, te se primena probiotika Bulardi preporučuje kontinuirano sve vreme tokom antibiotske terapije i 2-3 meseca nakon prestanka njihove primene, dakle dok se god prirodna crevna mikroflora potpuno ne regeneriše i stomačne tegobe ne zaustave.

 

Šta je još važno znati u vezi sa izborom probiotika?

 

Da bi probiotski preparat imao sva prethodno navedena korisna dejstva proizvođač mora garantovati njegovu stabilnost i efikasnost. To znači da veliki broj probiotskih kultura mora biti u stanju da preživi duži period vremena, odnosno da živi mikroorganizmi u preparatu moraju biti zaštićeni od štetnih uticaja iz spoljne sredine (toplote, vlage i svetlosti).

Probiotici u inovativnim pakovanjima podrazumevaju pakovanje blistera u specijalnu kesicu ispunjenu inertnim gasom. Na taj način se garantuje dovoljna koncentracija tj. deklarisani broj živih ćelija u svakoj kapsuli i na kraju roka upotrebe što znači da će ovakvi probiotski preparati biti jednako efikasni i na početku, i na kraju roka upotrebe, ističe na kraju razgovora infektolog, prof. dr Nadica Kovačević.

Bulardi koristi kolačiće kako bi perosnalizovao sadržaje i analizirao posjete. Poštuje pravila politike privatnosti. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close