Helicobacter pylori (H. pylori) je bakterija koja se sreće kod ljudi i dovodi do oboljenja digestivnog trakta. Jedina je bakterija koja preživljava želudačnu kiselinu. Javlja se kod 2/3 svjetske populacije. Za većinu ljudi ova bakterija ne uzrokuje nikakve tegobe. S druge strane, H.pylori može uzrokovati veliki broj digestivnih tegoba, kao što su zapaljenje želuca (gastritis), čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu (ulkus želuca i duodenuma), kao i pojava karcinoma želuca.
Način prenošenja H. pylori infekcije
Infekcija se najčešće prenosi sa zaražene osobe na zdravu, a poznat je i prenos infekcije sa životinja na čovjeka (pas, mačka) ili preko vode i pribora za jelo. Najčešće se javlja kod stanovništva koje živi u lošim socio-ekonomskim uslovima. Ukoliko se ne liječi, infekcija prelazi u hroničnu i traje doživotno.
Infekcija H.pylori nastaje ulaskom bakterija u digestivni trakt. Bakterija u želucu produkuje toksine i enzime koji oštećuju sloj sluzi, zaštitnu barijeru želuca i dvanaestopalačnog crijeva. Tada želudac i duodenum postanu osjetljiviji na dejstvo kiseline. Ukoliko se problem ne sanira nastaje zapaljenje želuca (gastritis ) i duodenuma (duodenitis).
Simptomi infekcije H.pylori
Većina ljudi sa H.pylori bakterijom nema simptome, i nastali gastritis i duodenitis ne uzrokuje tegobe. Međutim, kod malog broja ljudi neliječena infekcija ili čak akutna infekcija želuca i duodenuma može dovesti do hroničnih tegoba, kao rezultat nastanka čira na želucu i duodenumu.
Najčešći simptomi su :
- Mučnina
- Povraćanje
- Malaksalost
- Bol
- Tvrd stomak
- Gubitak apetita
- Grčevi u digestivnom traktu
- Nadutost stomaka
- Žgaravica
- Dijareja
Upotreba pojedinih lijekova i hrane može doprinijeti stvaranju ili pogoršanju tegoba, kao i svakodnevni stres kojim smo izloženi. Uništena sluznica želuca i duodenuma reaguje na ljutu hranu, kiselu, previše začinjenu hranu, alkohol, gazirana pića, industrijsku hranu, hljeb i proizvode od bijelog brašna. Pojedini lijekovi – aspirin, brufen, šumeći preparati, dovode po pogoršanja simptoma i ne prijaju pacijentima, s toga ih ne treba konzumirati.
Dijagnoza infekcije H.pylori
Najčešće metode za dijagnozu infekcije su :
- Analiza krvi – iz krvi se izoluju antitijela koje organizam proizvodi kao odgovor na infekciju H.pylori
- Analiza stolice – izolovanje antitijela iz stolice.
- Endoskopski pregled sa biopsijom (gastroskopija) – najpouzdanija metoda gdje se direktnom biopsijom želuca određuje prisustvo bakterije.
- Izdisajni test – pije se rastvor koji razlaže bakteriju, a produkte razgradnje možemo pronaći i detektovati u izdahu.
Liječenje infekcije
U terapiji infekcije H. pylori koristi se trojna terapija – antibiotici koji ubijaju bakteriju, najčešće u kombinaciji 2 antibiotika i IPP lijekovi (inhibitori protonske pumpe koji smanjuju sekreciju kiseline u želucu) ili lijekovi koji djeluju zaštitno na sluznicu želuca.
Uz terapiju po preporuci ljekara, obavezno se savjetuje i upotreba probiotskog preparata. Ti preparati regulišu crijevnu floru i sprječavaju negativno dejstvo antibiotika. Bulardi dokazano smanjuje broj neželjenih dejstava terapije, a takođe povećava procenat eradikacije. Savjetuje se primjena Bulardi 500 u dozi 1 x 1 caps dnevno!
Liječenje infekcije zahtjeva puno discpline i posvećenost.
Režim ishrane je različit i zavisi od stanja organizma i digestivnog trakta. Iz ishrane je potrebno izbaciti sve namirnice koje ne prijaju i koje dovode do bolova. Alkohol i duhan se ne preporučuju. Izbaciti iz ishrane mlijeko i mlječne proizvode, crveno meso i mesne prerađevine, tijesto i hljeb. Ne koristiti majonez, kečap, svinjsku mast, marmelade, džemove, i svu industrijsku hranu. Povećati unos vlakana u vidu voća i povrća. Od mesa bi trebalo izbjegavati prženo, dimljeno, pečeno meso, a umjesto mesa uzimati ribu, bar tri puta sedmično. Piti dosta tečnosti, najbolje čajeve i vodu. Šećer, slatko i vještačke zaslađivače izbaciti iz ishrane. U ishranu uvesti i prirodne preparate koji imaju sposobnost smanjenja sekrecije kiseline i oblaganje ogoljene sluznice želuca – laneno sjeme je poznata namirnica koja Vam može pomoći kod gastritisa. Sluz iz lanenog sjemena oblaže oštećenu sluznicu želuca i smanjuje bolove i druge simptome gastritisa. Preporučuje se upotreba dvopeka koji će neutralisati kiselinu, peciva bez šećera, rižu, griz.
Prevencija infekcije H.pylori
Za prevenciju infekcije potrebno je :
- Redovno prati ruke (prije jela, poslije upotrebe toaleta…)
- Jesti dobro pripremljenu hranu sopstvenim priborom za jelo
- Koristiti vodu iz čistog, provjerenog izvora
- Pola sata dnevno šetati
- Baviti se sportom ili bilo kakvom fizičkom aktivnošću
- Smanjiti stress
- Primjenjivati probiotske preparate za održavanje balansa crijevne flore (Bulardi u dužem vremenskom periodu)